První novomanželský tanec

Pevný bod ve scénáři svatebního dne, který zahajuje večerní část svatebního programu.
Výběr tance a hudby
Stejně jako je každý člověk jedinečný, tak se liší i preference ve výběru hudby na první svatební tanec novomanželů. V rámci plánování svatby na to jistě přijde řeč. Některé páry k volbě hudby a tance přistupují značně s předstihem, jiné to řeší teprve v posledním týdnu před samotnou svatbou. Co je nicméně společné všem snoubencům je vztah ke skladbě, na kterou budou tančit. V drtivé většině případů má vybraná skladba pro ně osobně hlubší význam, ať už se jedná o nějakou vzpomínku na seznámení či jiný klíčový moment, nebo hudba zazněla v oblíbeném filmu nebo seriálu. Každopádně si milí snoubenci udělejte hezký večer, projděte své oblíbené skladby a vyberte si takovou, která se vám oběma líbí. Pokud máte favoritů víc, klidně je posuzujte zároveň. Druhým krokem totiž je určení tance jako takového. Některé skladby svým typem přímo druh tance předurčují (např. valčík, nebo blues), některé jsou ale rytmicky méně výrazné, takže tanců se na ně dá tančit vícero.
Choreografie
Pokud jste si vybrali hudbu a typ tance, přichází na řadu choreografie. Tady bude mít zřejmě silnější hlas nevěsta, protože vřelejší vztah k tanci mívají ženy (tedy pokud pomineme báječné taneční dvojice, kdy tanci propadli oba v páru). K choreografii je možné přistoupit dvojím způsobem. Prvním z nich je nehrotit to a zůstat u bluesových kroků (ploužák), případně u nějakých základních kroků z tanečních (např. u valčíku). Pokud jste nicméně tanci více nakloněni, můžete se obrátit na některé taneční studio nebo tanečního lektora, který vám připraví choreografii přímo na míru. A možná to bude začátek vaší nové taneční vášně. Pokud skladba, kterou jste si pro svůj první novomanželský tanec vybrali, zazněla v nějakém filmu s choreografií (například tolik oblíbený Hříšný tanec), je samozřejmě možné choreografii převzít. V takovém případě si buďte jisti, že sklidíte nekončící ovace svatebních hostů, kteří podobné tance velmi oceňují.
Načasování v rámci svatebního dne
První novomanželský tanec je v podstatě takovou vstupní bránou pro večerní část programu svatebního dne. Někdy mu předchází krájení dortu, jindy promítání svatebního filmu (zpravidla připraveného svědky či přáteli novomanželů). Po prvním novomanželském tanci přímo následuje tanec s rodiči, na který prosím rozhodně nezapomeňte. Nevěsta vyzve tatínka ženicha a ženich maminku nevěsty. Většinou ještě v průběhu téže skladby se pak střídají v tanci s novomanžely svědkové, přátelé, babičky, dědečkové a na parket se přidávají také zbylí svatební hosté. Prvním tancem novomanželů se otvírá méně formální večerní část dne, kdy se o zábavu svatebčanů starají různé svatební hry, soutěže a překvapení.
O tom, jaké svatební hry a kratochvíle je možné použít pro pobavení svatebních hostů se můžete dočíst v následujícím článku.

Další příspěvky v této sekci